Rovfågelexkursionen vid Häradsbygdsåkrarna

13 september, 2008

Efter ett första misslyckat stopp på Linds potatisland intill Moskogen, fortsatte vi söderut till åkrarna mellan Yttermo och Häradsbygden. Där väntade en fin tornfalkshanne och rovfåglarna var därmed igång. På platsen fanns även en honfärgad stenfalk och en lärkfalk. Sedan dök ett par unga sparvhökar upp, varav den ena visade upp sig mycket fint. Anders Jerker Dahlin och Petrus Tengnér fick även en skymt av en honfärgad blå kärrhök.

Sparvhök

 

Vi fortsatte sedan mot åkrarna vid Dragsängarna var vi fick se dagens första ormvråk och en förbiflygande duvhök.

Efter tips om gott om vadare fortsatte vi ner mot Dragsängarna. Det resulterade i hela 21 större strandpipare, 4 kärrsnäppor och 4 småsnäppor. Dessutom flög det förbi ett 40-tal tofsvipor och ett par tranor. Tre ormvråkar sågs här också, samt en fiskgjuse vid fiskodlingen.

 

Vi som blev kvar sist fick dessutom rädda en storlom som höll på att drunkna, förmodligen efter att ha flugit på något och störtat i vattnet. Bengt var dagens hjälte som vadade ut ett 40-tal meter fullt påklädd och hämtade lommen. Den får vila ut i en kartong hos Gunnar Lind och släpps förmodligen samma kväll.

En innehållsrik exkursion blev det, med hela 8 rovfågelarter över åkrarna och höstens finaste vadardag vid Dragsängarna.

14 personer deltog.

Ledare var Bogdan Persson

 

"Vi som blev kvar sist fick dessutom rädda en storlom som höll på att drunkna, förmodligen efter att ha flugit på något och störtat i vattnet. Bengt var dagens hjälte som vadade ut ett 40-tal meter fullt påklädd och hämtade lommen. Den får vila ut i en kartong hos Gunnar Lind och släpps förmodligen samma kväll." alla bilder ©Bogdan Persson