Fågelskådningens dag 2010

8 maj 2010

Fågelskådningens Dag - En manifestation!

Tillsammans med Leksands Kommuns invigning av vandringsleden längs Älven, arrangerade Fågelklubben den årliga ”Fågelskådningens Dag”, lördagen den 8maj. Mellan 200 – 250 besökare anslöt till Västannors bystuga i den härliga vårsolen! Det blev väl inte så mycket fågel på Fågelskådningens Dag, men väl en god samvaro och en underbar promenad längs Älven. Oräkneliga lövsångare och vitsippor i det 10-dubbla, blev en fin inramning av morgonen. Lite kuriosa är att de två informationsskyltar som är utsatta på Dragsängarna, avseende stjärtmes och mindre hackspett, verkligen höll vad de lovade. Vid stjärtmesskylten svirrade ett 10-tal vita dunbollar förbi dem som passerade och vid skylten med den mindre hackspetten, satt det verkligen en mindre hackspett som trummade!
Ytterligare kuriosa är att Bogdan som jag trodde, skulle stå på vallen ut mot Insjön vid gömslet på Dragsängarna, för att genom tubkikare förevisa ev. vadare, kom släntrande sist i kön (efter en halvtimme) med ett gäng ungar kring sig! Hur som helst kunde han visa en mindre strandpipare för dem som var kvar vid gömslet.
Ett stort tack vill vi lämna till alla som medverkat till förverkligandet av denna naturstig: Leksands kommun, Västannors bystugeförening och Ytteråkerö byalag samt Insjöns Intresseförening och ett otal markägare är verkligen värda en eloge! Åke och Kennet Back, djurhållare från Häradsbygden, passade vi på att tacka under invigningsceremonin. Det har under ett 20-tal år, underhållit vadarstranden och vallen med sina betande kor. Tack vara dem har vi en av länets förnämsta flyttfågellokaler för vadarfåglar i Leksands kommun!
Lyckliga vinnare på tipspromenaden blev Per Swedberg och Olga Nilsson, som fick varsin nytryckt Fågelguiden. Grattis!

Styrelsen vill avslutningsvis tacka alla de Volontärer som anmält sitt intresse att stötta vår förening. De sattes verkligen på prov på sitt första uppdrag, som blev ett verkligt elddop!
Välkomna till en fantastisk vandringsled!

Styrelsen gm. Staffan Müller

Över 200 personer anslöt till den stora utefesten vid Västannor.

Foto: Bogdan Persson ©

Det blev en bra dag även för klubbens kassör Mats Kaij som sålde holkar, tröjor med mera.

Foto: Bogdan Persson ©

Liten och.... ehm... större, traskade fram på den nya vandringsleden.

Foto: Bogdan Persson ©

Olga Nilsson - en lycklig och duktig tipspromenadsvinnare tar emot andra priset av Staffan.

Foto: Bogdan Persson ©
En mindre strandpipare var den enda fågeln på udden som inte lät sig skrämmas av den stora folkmassan! 200 personer fick helt enkelt inte plats i det nya vadargömslet! Foto: Bogdan Persson ©