Ugglevaka med övernattning i Gryssenstugan

6-7 mars 2010

Text: Mats Kaij ©

På eftermiddagen den 6 mars drogs många skådares öron och ögon mot Gryssen för att lyssna in och se ugglor. Många förväntansfulla medlemmar samlades vartefter i fågelklubbens stuga inför kvällens äventyr. Conny och Göte var redan på plats och välkomnade med en varm och inbjudande stuga. Redan dagen före hade några av oss varit ute och spanat och lyssnat, utan att direkt få kontakt med våra vänner ugglorna.

Conny delade in oss i fyra spanarlag som vid halv-sex drog iväg åt olika håll. Klockan nio skulle vi återsamlas. Redan vid halv åtta kom de första tillbaks. Det var kallt, även med bra kläder, och av ugglor hördes ingenting. Bytet blev en pärluggla.

Väl åter började det stora kalaset. Per hade gjort en fisksoppa som han på plats spetsade med räkor, egen fångad fisk och allehanda godsaker. Alla lät sig väl smaka. Tack Per, fågelklubbens egen mästerkock.

Kvällen fortsatte med sedvanliga diskussioner om fåglar, vem som kryssat vad och mest, samt en improviserad frågetävling med Fågelguiden som kunskapskälla. En del somnade in i godan ro. Andra stannade inte kvar över natten.

Morgon med frukost och promenad, titt på strömstaren och utterns spår, domherrens rop och korsnäbbarnas samtal kunde inte ge en bättre start på dagen. Lugnt och sansat städades stugan och vi drog mot Leksand. På vägen hem stannade vi på ett flertal ställen för att titta på andra fåglar än ugglor.

På det hela blev det en lyckad skådning, dock utan ugglor. Stämningen i stugan och på vår spaning var hög och visar ett härligt skådar- och natursinne.

Det här såg eller hörde vi: Strömstare, mindre och större korsnäbb, en bändelkorsnäbb, korp, talltita, talgoxe, nötväcka, större och tretåig hackspett, gråspett, tjäder- och orrpar, en stor svärm gråsiskor, spillkråka. Dessutom fann vi lo- och utterspår. På ett ställe i mörkret dök det upp två svin. Vad mer kan man önska sig när inte ugglorna fanns på plats?

Glömmas skall inte vår yngsta deltagare, Mikaela, som stod ut med oss äldre.

Stort tack till Conny för arrangemanget från 12 st hanar och 6 honor som deltog i ugglevakan.

 

Kvällssamling i stugan och planering av ugglevakan.

Foto: Katarina Paunovic ©

Mästerkocken Per Lindberg lagar fisksoppa.

Foto: Mats Kaij ©

Kvällsmat...

Foto: Mats Kaij ©

...med summering av ugglevakan.

Foto: Mats Kaij ©

Även i det andra rummet...

Foto: Mats Kaij ©

...gick fisksoppan åt snabbt.

Foto: Mats Kaij ©

Humöret var på topp, både bland äldre (Mats Kaij)...

Foto: Bogdan Persson ©

...och yngre (Michaela Wiman).

Foto: Bogdan Persson ©