Fotogruppens resa Island, 28 juni- 5 juli 2008

 

Fotogruppens resa blev av trots att vi till slut bara blev två som kom iväg. Bara att beklaga att inte fler kunde komma med, med tanke på vilken underbar fotoresa det blev. Tusentals bilder knäpptes in en fågelrik och inspirerande miljö.

Vi började dag 1 med att direkt ta oss till Vestmannaeyerne, en liten arkipelag en bit ut i Atlanten i sydvästra delen av Island. Under båtresan stod vi mestadels på däck och fotade stormfåglar, havssulor, silltrutar, silvertärnor, en del labb och annat. Ögruppen Vestamannaeyer består av en ö bebodd av människor, Heimaey, och ett antal mindre öar, där fåglarna dominerar. Ja, fåglarna dominerar även själva Heimaey. Det är ju fågelberg runt nästan hela ön. Vi bodde på campingen som ligger praktiskt taget helt omsluten av 250 meter höga fågelberg. Stormfågel och lunnefågel är de två arter som dominerar sidan in mot campingen, medan det på utsidan finns även en hel del andra fåglar, främst tretåig mås och diverse alkor. Dygnet runt hörs stormfåglarnas skorranden och strandskatans och rödbenans varningsläten över campingen. Vi är mitt uppe i kläckningstid. En del fåglar ruvar fortfarande, medan andra har nästintill flygga ungar. Att ta sig upp till bergen är mycket krävande. Lutningen är i snitt 45 grader vid den minst branta delen. Per-Inge och jag gjorde en tur upp. Gissa om vi var trötta och hungriga då vi kom ner, efter några timmars fotande där uppe.

Det blev även en rundtur med båten. Ett bra sätt att se fågelbergen som ligger ut mot havet, men ganska svårt att fotografera. Båten gungar en hel del och det blir mestadels ganska korta stopp vid varje ställe. Det är inte här man får de bästa bilderna, men vi fick i alla fall se en vitfenad val och en brugd! Fantastiskt kul!

Det blev tre övernattningar på öarna och sedan tre dygn på västra Island, med bil. Första övernattningen, efter att vi fått tag i bilen, var tänkt i den lilla orten Stykkisholmur. Blott 7 grader varmt, regn och halv storm! Det var inte ens att tänka på att sätta upp ett tält. Vi började leta efter alternativa övernattningsställen. Det visade sig finnas ganska gott om sådana, även om vi fick åka en bit ut ur samhället, innan vi hittade en ledig stuga. Uppvärmd med isländskt svavelluktande källvatten. Morgonen därpå hade vädret blivit betydligt trivsammare och skulle så förbli resten av resan, med kulmen den sista heldagen, då vinden nästan helt hade avstannat och solen sken över berg och dalar. Just den morgonen bodde vi kanske allra vackrast, en bit upp på fjällen, med vy över en havsvik. Sagolikt!

Fåglarna på fastlandet då? Jo, våran taktik var ju att köra runt och stanna till då vi såg något som lockade. Det blev MÅNGA stopp kan jag säga. Och det skulle visa sig vara väldigt lätt att fota fåglarna, bara man gick till väga på rätt sätt. Vi kom snart på att man oftast kom mycket nära genom att krypa på marken, eller åtminstone gå nerhukad. Då såg man inte lika farlig ut. De flesta av bilderna har vi tagit på detta sätt. Sen var det ju lönsamt att söka upp olika avloppsvatten som gick ut i havet. Gärna vid fiskerier. Där var det gott om måsfåglar och stormfåglar som slogs om maten. Bra läge för flyktbilder och ”action”.

Resans artlista på 48 arter kanske inte låter så imponerande, men vi ska komma håg att Island är ett artfattigt land. Det är snarare mängden av individer som imponerar. Dessutom ser man åtskilliga arter som inte alls är lätta att se i Sverige. Lägg därtill att vi fick mycket bra bilder på de allra flesta arterna, så förstår du att resan varit mycket givande.

Kostnader och tips för Islandsresenären:

  • Flyget gick på knappa 3000 SEK.
  • Buss från Reykjavik till hamnen och båtresa tur och retur Vestmannaeyer kostade ca 500 SEK/person.
  • Att bo på Island är faktiskt inte särskilt dyrt, bara man håller sig till privata vandrarhem. 220-260 SEK fick vi ge per person och natt då vi bodde inomhus. Att tälta på kamping är naturligtvis ännu billigare. Ca 80-100 SEK/person.
  • Bilhyran, är ca 900 SEK per dygn, för en Toyota Corolla. Bensin tillkommer och kostar lika mycket som i Sverige.
  • Mat: I mataffärerna är priserna ungefär som i Sverige, eller en aning dyrare. Att äta ute är dyrare, men en fiskemiddag på restaurang är ett måste! Man är ju på Island!
  • Litteratur man bör ha med: Icelandic bird guide (Hilmarson) är en bok som borde finnas för varje enskilt land! Helt suverän att ha med på resan. Smidigt format, lättbegriplig med schematiska uppgifter om när fåglarna ruvar, matar ungar, när de uppträder på Island, antal häckande par, mått, boungar och ägg, med mycket mera. Den faller i smaken direkt man tar den i hand. På Island kostar den ca 240 SEK, bara hälften mot vad man får ge i Sverige. Unna dig en present när du är där. Du kommer att använda den flitigt.

 

Artlistan såg ut så här:

1. Stormfågel
2. Havssula
3. Tordmule
4. Lunnefågel
5. Tobisgrissla
6. Sillgrissla
7. Strandskata
8. Större strandpipare
9. Ljungpipare
10. Kärrsnäppa
11. Enkelbeckasin
12. Småspov
13. Rödspov
14. Rödbena
15. Smalnäbbad simsnäppa
16. Skrattmås
17. Gråtrut
18. Tretåig mås
19. Havstrut
20. Silltrut
21. Vittrut
22. Vitvingad trut
23. Storlabb
24. Kustlabb
25. Silvertärna
26. Sångsvan
27. Grågås
28. Vitkindad gås
29. Gräsand
30. Bläsand
31. Vigg
32. Bergand
33. Strömand
34. Ejder
35. Gravand
36. Småskrake
37. Smålom
38. Svartnäbbad islom
39. Svarthakedopping
40. Fjällripa
41. Tamduva
42. Ängspiplärka
43. Sädesärla
44. Stenskvätta
45. Rödvingetrast
46. Korp
47. Stare
48. Snösparv

Bogdan Persson och Per-Inge Mill