Läsarbrev - 9

Har du fina naturbilder eller en text om fåglar som du vill dela med dig till andra via hemsidan, kan du skicka in dem via e-post. Vi förbehåller oss rätten att välja om de ska läggas in eller inte.

Längre texter bör vara skrivna i Word. Bilderna bör vara i filformat jpg.

 


 

Duvhökshona - september 2011

Vi har en uppfödning av kalkon och kyckling i Insjön och under september har denna hemsökts av minst en ung duvhökshona. De har sett att höken tagit tre av kycklingarna och dödat en kalkon, men kalkonen fick den ej med sig då den kunde skrämmas iväg. Här några bilder på den glupska duvhöken.

Efter infångandet ringmärktes den unga duvhökshonan, och förvarades i en bur över natten.
Morgonen därpå förflyttades den c:a 60 km mot norväst, ut på skogen något norr om Kättbo.
Vi hoppas därmed att den ska hålla sig till sin normala vilda föda.

Läs mer här...

Foto Henry Pollack.

 


Pärlugglor - juni 2011

Det är många år sedan vi hade en lyckad häckning av pärluggla, men i år fick ett pärlugglepar fram fem ungar, som kunde ringmärkas. Här ett par bilder med tre av de söta ungarna.

Foto: Henry Pollack


 

06 April 2011

Anders Hans

Nu händer det grejor... Tönn har startat sin vårflytt. När han väl satte fart gick det undan. På några få dagar flyttade han från sitt vinterkvarter i Portugal till ett område strax utanför Leipzig i Tyskland, där han alltså befann sig natten till igår. Nu är det alltså hög tid att hålla en ögat riktat uppåt mot himlen och det andra på skärmen (hur nu det skall gå till ;)

Du kan följa Tönn här

 


Håll utkik efter Större skrikörn

Anders Hans

Tonn

Tönn med sändaren synlig på ryggen (Större skrikörn - Aquila clanga)
Foto: Urmas Sellis

 

25 mars 2011

Går in på webbsidan http://birdmap.5dvision.ee och ser att vårflytten startat för projektets alla ringmärkta fåglar. Alla utom Tönn, som fortfarande bidar sin tid i våtmarksområdet 2 mil sydväst om Alicante i Portugal.

När skall han starta sin flytt? Vart skall han ta vägen? Tänk om han passerar Leksand även i år? Tills dessa frågor får sina svar, gör jag som Tönn och bidar min tid. Tids nog får jag svar. Får gå in på webbsidan och kika i morgon igen...

Bakgrund
I vårt grannland Estland pågår projeket EagleLife. Projektet fokuserar på tre prioriterade arter: större skrikörn, mindre skrikörn och svart stork. Den större skrikörnen är en av de mest hotade arterna i Europa, vilket gör skyddet av 20-30 par häckande örnar i Estland mycket viktigt. Antalet svarta storkar häckande i Estland har minskat med hälften under de senaste tjugo åren. Den mindre skrikörnen häckar uppskattningsvis i 500-600 par i Estland och är en viktig del av Europas population.
I projektet ingår ett antal satellitmärkta fåglar som kan följas direkt via deras hemsida. En av dessa fåglar är den större skrikörnen som fått namnet Tönn. Tönn föddes i västra Estland 2008. Han fick sin sändare medan han fortfarande var en bounge, augusti 2008. I fjol höll Tönn mestadels till i Jämtland men under en av sina flygturer korsade han Leksand i NO – SV rikting i höjd med Häradsbygden enligt satellitsändaren han har på ryggen. Tyvärr verkar det dock som ingen sett honom under överflygningen. Nu är Tönn på sin övervintringslokal i Spanien. Som sina två tidigare år är han i ett våtmarksområde i El Hondo, strax sydväst om Alicante. I år är alltså Tönn 3 år (eller 4k) och börjar bli könsmogen. Kanske går han till häckning i år. Han har ju besökt Leksand så vem vet vad som kan hända....

 


 

Läsarbrev 2013

Läsarbrev 2012

Läsarbrev 2011

Läsarbrev 2010

Läsarbrev 2009

Läsarbrev 2008

Läsarbrev 2002-2005