Fågelklubbens gamla Projekt LOM

Fågelklubbens gamla Projekt LOM

Conny Land

Sedan 1995 har Svenska Naturskyddsföreningen i samarbete med bl a Sveriges Ornitologiska Förening och Världsnaturfonden drivit Projekt LOM. Projektet avslutades i januari 2000 men kommer att fortsätta i ny form.

Målsättningen med Projekt LOM har bl a varit att följa häckningsutfallet för både Smålom och Storlom inom skilda delar av landet. Inom projektet har man också velat belysa eventuell belastning av tungmetaller och klorerade kolväten.

Mer än 300 rapportörer har aktivt deltagit genom åren.

Leksands fågelklubb engagerades från början ett flertal inventerare. Tyvärr har vi ej lyckats fullfölja inventeringarna på det sätt vi från början avsåg. Vårt bidrag till Projekt LOM har på så vis varit begränsat.

De sjöar, som inventerats åtminstone något år inom vår kommun är Brasjön, Gränsen, Grysjön, Hissen, Israelsjön, Kollsjön, Långsjön och Yxen (Siljansnäs).

För Leksands del kan sammanfattningsvis framhållas att vi har en stabil population av uppskattningsvis 45-50 par Storlom (Gunnar Lind). Smålom häckar med åtminstone något par årligen. Eventuellt kan Smålom vara underskattad eller stadd i ökning.

Ingen av lomarterna står inför något påtagligt hot i våran kommun. Storlomen har dock konstaterats ha haft dålig häckningsframgång i flera sjöar p g a störning från olika friluftsaktiviteter. Försurningen av våra sjöar är en annan faktor som på olika sätt säkert påverkar lommens reproduktion, i vilken omfattning är dock oklart.

I Sverige har Projekt LOM enligt LOM-Nytt januari 2000, varit framgångsrikt. Man har skapat en ökad uppmärksamhet kring problemen med försurning och kvicksilverbelastning, vattenreglering och blyspridning via sportfisket.

Insamlade data har visat på en relativt god reproduktion för bägge arterna.

Hotbilden för lommarna är dock komplex vilket motiverar en fortsättning av Projekt-LOM, men nu i ny form.

Projekt-LOM övergår nu i LOM-2000. Målsättningen är att fortsätta med:

a) en övervakning av det Svenska Småloms- och Storlomsbestånden via nätverket som byggts upp inom Projekt-LOM

b) ge en årlig rapportsammanställning över trender och reproduktion

c) fortsatt insamling av okläckta ägg för framtida miljögiftsanalys

d) verka för att blyanvändningen inom sportfisket ersätts med blyfria alternativ

e) skapa en projektsida på Internet med information om lommarna samt möjlighet att direktrapportera lomhäckningar mm