Fakta om tidningens historia

Fåglar i Leksand/FiL

Vår medlemstidning har alltid varit den sammanhållande länken för våra medlemmar, som ju varit utspridda runt om i världen.

31 års redaktionsarbete startade med en upplaga på ca 30 exemplar 1977 och har utvecklats från skrivmaskinsskrivna ark med inklippta teckningar som illustrationer, till en digital variant i 4-färgstryck som skickas till tryckeriet som pdf-fil via datorn.

Det var snudd på att de första numren av tidningen skulle gjorts på spritstencil, den där apparaten som stod och luktade blåsprit i förrådet och hade en vev på sidan.

Tack och lov hade de skaffat något som kallades för kopieringsapparat på kommunen och vi fick lämna in de första två tidningarna till vaktmästaren på kommunkontoret.

Redan 1978 kunde vi presentera fotografier i Informationsbladet. Tillsammans med teckningar och skämtteckningar av Conny Hansson fick vi nu något som kunde kallas en ”tidning”. Fotografierna förresten, var svartvita kort som rastrerades när de lades i kopiatorn, dvs. de trycktes genom ett rutmönster så att kontrasterna kunde framhävas. Nr 1/84 gjordes i en s.k. ”kontorsoffset” i Falun och levererades till mig, osorterad i en kartong! Sören hjälpte till att sortera sidorna och häfta det första ”riktiga” numret av tidningen. Kvalitén på bilderna var katastrofal och med tanke på de eminenta fotograferna, Gunnar Lind, Kjell Wallberg m.fl. så var det tacksamt att redan nr 2/78 hade en betydligt bättre kvalité än föregående nummer.

Efter något år tog Bosse Alexandersson sig an vår tidskrift och med hjälp av sin bror Sten som ägde ett tryckeri i Västerås fick vi en tidning som vi var nöjda med.

Jag kommer ihåg att Bosse hade ett biljardbord i källaren som fick duga som redigeringsbord under några år.

1989 introducerade Bosse 4-färgstryck och genast lyfte tidningen i kvalité och säkert har vi därefter lyckat värva många nya medlemmar, tack vare vår fina tidskrift.

Sen har det rullat på med olika redaktionsgrupper och idag görs tidningen i en programvara som heter ”InDesign” och redaktören Martin Linzie sitter på sitt studentrum i Karlstad och pusslar ihop tidningen som senast fått ett lyft genom den nybildade Fotogruppen i Fågelklubben. Hädanefter kommer gruppen att leverera fantastiska illustrationer till redaktören.

Från mina första ”pekfingervalsande” Halda-maskinskrivna ark med kalkerade, usla, tuschteckningar via Anita Lagerkvist skrivmaskin, Bosse Alexanderssons ordbehandlare till Anders Hans och Bogdan Perssons datorer och scannrar har nu Martin tagit över ett kulturarv som skall vara länge, väldigt länge till!

Jag har lyckats spara 2 ex av varje medlemsblad 1977 – 2008 och för att sprida de” historiska vingslagen”, har vår webmaster Kalle Bergström lovat att scanna in samtliga nummer av vår fågeltidning.

Skön läsning!

Fåglar i Leksand/FiL har blivit en resumé över folkbildning och ideell naturvård i Sverige under mer än 30 år!

Staffan Müller